Unim les nostres veus per la llibertat d’en Pablo Hasél!

Mobilització contra la repressió de l’Estat!

Rob MacDonald, SR Catalunya

A mesura que la crisi del capitalisme s’aprofundeix també ho fa la repressió estatal. L’empresonament de Pablo Hasél és l’últim atac d’un Estat espanyol que ataca les llibertats fonamentals que se suposa ha de protegir. Hem de fer front a això mobilitzant-nos i organitzant-nos, però també entenent que hem de lluitar per la fi del sistema capitalista com a única forma de garantir la llibertat artística, econòmica i social.

Recolzem Pablo

La lluita de Pablo es remunta a 2014, quan fou acusat, junt amb un altre raper, Valtònyc, de compartir lletres i comentaris en xarxes socials contra la monarquia i enaltiment de terrorisme. Aquest últim atac, però, segueix trobant una sèrie d’actes desafiants del raper, que segueix dient el que pensa i es nega a ser silenciat.

Aquesta repressió de la llibertat d’expressió té una llarga llista de víctimes a l’Estat espanyol: des de les lletres d’en Valtònyc, Pablo Hasél i César Strawberry, fins els tuits de Cassandra, titellaires i, més recentment, l’acomiadament per part de la cadena pública TVE al guionista Bernat Berrachina per un rètol irònic contra la monarquia. Però la repressió va més enllà i hi va també en contra de la lluita de la classe obrera. Durant l’anterior crisi econòmica que començà a partir del 2008-9, els fiscals van demanar sobtadament fins a 8 anys de presó pels treballadors que van participar en els piquets. Després, l’octubre del 2017, el món sencer va veure el brutal atac al referèndum pacífic de Catalunya i la repressió contra la lluita independentista en general. També hem vist, sota la “Llei Mordassa”, la persecució d’activistes feministes per participar en piquets durant les Vagues Feministes de 2018-2019. Aquesta llei, aprovada el 2015, també ha servit per a perseguir a periodistes per informar sobre la repressió policial, i per a reprimir el dret de protesta i de manifestació.

Tots aquests atacs, sovint per incidents relativament menors, demostren la disposició de l’Estat capitalista a retallar qualsevol lluita política que sigui vista com una amenaça a l’ordre social que defensa. Les autoritats volen fer-nos viure en la por i restablir els mètodes de control franquistes, dels quals el règim posterior a 1975 n’és fonamentalment tributari. Si no resistim amb tota la nostra energia, respondran amb més i més repressió fins a silenciar-nos.

És d’una hipocresia absoluta que, en aquest cas, tractin de silenciar les veus contra la monarquia mentre no moguin un dit contra la corrupció profundament arrelada d’aquest vestigi feudal, o contra els representants del règim franquista culpables de brutals violacions dels drets humans. Els artistes crítics aniran a la presó per les seves lletres mentre el corrupte ex rei viu en un luxós exili. Aquesta hipocresia es manifesta també amb el silenci de la UE davant aquests flagrants atacs a la llibertat d’expressió, la mateixa UE que, per altra part, s’afanya a amonestar els Estats membres per no complir la seva normativa neoliberal.

La llibertat en l’art i la lluita per a canviar la societat

La nostra cultura està saturada de sexisme, glorificació del diner i culte al individualisme. La publicitat diària utilitza mètodes creatius per a augmentar els beneficis, sense tenir en compte les necessitats de les persones o del medi ambient. La cultura del capitalisme és bàsicament un vehicle per al benefici dels súper rics.

Tot i que hem de protestar i argumentar contra aquesta corrent cultural negativa, també hem de centrar-nos en la construcció d’una cultura alternativa. Necessitem una contracultura que parli d’unitat, col·lectivisme i diversitat.

No hem de confiar en l’Estat capitalista per a escollir el que és bo i el que és dolent, allò bell o allò lleig. Al cap i a la fi, aquest Estat existeix per a defensar el sistema social i econòmic que és a l’arrel de les qüestions i els problemes als quals ens enfrontem.

L’art i la cultura estan sent destrossats per la crisi econòmica que ha arribat junt la pandèmia de Covid-19. Fins i tot abans d’aquesta crisi, els artistes coneixien molt bé la naturalesa precària del treball en aquest sector, sense contractes, oportunitats o espais per a treballar. Sovint s’espera que treballem gratis només perquè el nostre treball sorgeix de la nostra passió. Aquesta explotació ja era extrema, però després d’aquesta última crisi econòmica estem lluitant pel propi dret a crear. La lluita per l’art i la cultura és la lluita per ser un ésser humà, no un robot de producció en el sistema capitalista.

Per tant, no només hem de defensar la llibertat d’expressió, sinó que hem d’anar més enllà i defensar el dret a ser creatiu, a tenir un treball significatiu i unes condicions que donin a cada persona la dignitat de portar una vida fructífera. Per aconseguir-ho, necessitem la redistribució plena i democràtica de la riquesa a la societat. Hem de posar clarament la nostra agenda en la lluita per una societat socialista.

Necessitat d’un cant revolucionari

En la protesta a la que assistim a Lleida el 10 de febrer, Pablo Hasél va plantejar amb encert la complaença del govern del PSOE/Unides Podem davant d’aquest últim atemptat i la necessitat d’un moviment popular per a canviar la societat. L’anomenat govern d’esquerres s’ha limitat a algunes vagues promeses sobre la reforma de la legislació que actualment castiga als artistes per les seves lletres. Tot i que no ha de sorprendre’ns la passivitat del PSOE en aquest assumpte, ja que els seus dirigents fa temps que es van posar del costat del statu quo, sí que es planteja la qüestió qüestió de com hem d’organitzar-nos per a canviar la societat.

Com diu en Pablo: …..”Crec que també és molt important no analitzar des de l’individualisme perquè és el que permet que ens puguin imposar a tots nosaltres aquest tipus de repressió. Quan reprimeixen a un ho fan per a espantar la resta.” També senyalava que hem de fer arribar el missatge, a internet però també al carrer, conscienciar per a desenvolupar un moviment que porti al rebuig massiu, a l’acció revolucionària. “Crec que també és fonamental desenvolupar la solidaritat, perquè ens volen dividits, ens volen desorganitzats perquè així és més fàcil esclavitzar-nos. Totes les conquestes al llarg de la història, i podríem donar incomptables exemples, s’han aconseguit amb l’acció revolucionària. (…) però no només és necessària una organització solidària sinó una organització que abasti tot aquest tipus de lluites pels drets i llibertats que no tenim, el que va unit a atacar l’arrel del problema (…). Amb l’organització i les lluites al carrer podem aconseguir millores, moltes, però no és una solució. No podem reformar aquest Estat. Necessitem canvis profunds, aniquilant aquest Estat i aconseguint una república popular en la qual la classe treballadora tingui el poder i pugui garantir aquests drets i llibertats que ens neguen amb la violència, i en definitiva aconseguir el que tots volem, que és aconseguir vides dignes….”

Estem d’acord en què és necessari que es desenvolupi un moviment de caràcter obertament revolucionari que es forgi en la lluita de masses en els carrrers, en els centres de treball i en les escoles, i no mitjançant proclames de petits partits que diuen ser aquesta força. Hi ha molta gent dins d’aquests grups diferents d’esquerra, que exerceixen papers positius en la lluita contra el capitalisme. La tasca urgent és unir als revolucionaris de diferents sectors en un moviment no sectari i democràtic per a desenvolupar un programa i una acció que satisfaci les necessitats de la lluita. Socialisme Revolucionari suma les seves petites forces a aquest esforç. Comencem per treballar junts en les nostres bases comunes, una de les quals és la unitat contra la repressió de l’Estat.

Mobilització, agitació i organització per alliberar en Pablo Hasél i a totes les altres víctimes de la censura estatal! Defensa de la llibertat d’expressió artística construint la unitat en el moviment de lluita contra el sistema capitalista!

Pasos pràctics

Segueix i comparteix el twitter de la campanya – @LlibertatHasel

Firma la carta de les artistes https://t.co/sIJCLczUVR i envia la teva adhesió per correu electrònic a: Llibertatpablohasel@gmail.com

Telegram: t.me/llibertathasel

Uneix-te a una manifestació o organitza-la

Uneix-te a una campanya o grup local, uneix-te a la lluita

Per a més informació sobre Socialisme Revolucionari contacta amb:

Catalunya: labretxasrgmail.com i Socialisme revolucionari (labretxa-sr.org)

Estat Espanyol: Socialismo Revolucionario i equipolabrecha@gmail.com

Alternativa Socialista Internacional (link a web)

Vídeo traduït: Pablo Hasel Lledia 10-2-21 – YouTube
Rob és un artista nascut a Anglaterra que viu a Catalunya. Els seus projectes inclouen: www.Solidaritypark.com a Catalunya i www.Outa-space com a podcast (en anglès)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: